fbpx

Qeveria kërkon hua të reja, para se të fillojë me pagesën e borxheve të fjetura

Qeveria e Maqedonisë ndjek strategjinë e huazimit shumëvjeçarë. Kërkesat e saja për borxhet e vazhdueshme kalojnë afatet pesëvjeçare. Qeveria e Maqedonisë kërkon huan e radhës nga kreditorët vendas, ndërkohë që në të njëjtën periudhë duhet të kthej shuma të mëdha të borxheve të vjetra.

Qeveria nëpërmjet shitjes së letrave me vlerë kërkon nga kreditorët e brendshëm kërkon hua prej 6 milion euro.

Sipas të dhënave të qeverisë në gjysmën e parë të këtij viti janë caktuar gjithsejtë 12 aukcione, ndërkohë që po në këtë periudhë të zhvillimit të ekuacioneve qeveria duhet të kthej 400 milion euro nga borxhet e fjetura.

Sipas të dhënave të qeverisë së Maqedonisë, ajo u detyrohet kreditorëve vendas një miliard euro. Të gjitha statistikat e  huamarrjes dhe afatet e shlyerjeve ët tyre tregojnë se qeveria shfrytëzon strategjinë e shfrytëzimit të huazimit afatgjatë.

Obligacionet e fjetura nga 10 deri në 11 muaj përfshinë 4 për qind nga struktura e përgjithshme e borxhit të brendshëm. Rritje të theksuar ka edhe tek obligacionet pesëvjeçarë dhe zë 32 për qind në strukturën e borxheve të brendshëm.

Borxhi i përgjithshëm i Maqedonisë zë 45.5 për qind të prodhimit bruto vendor.

Tags

Lajme të ngjashme

Një koment

  1. Nasradin hoxha ka thane do ja ndajni zanin.Kitet kini dhan vota per kto shtahi do jepni edhe kolarin ma haaaa

Back to top button
Close