fbpx

10 çmenduri dimensionale të botës (FOTO)

1. Kështjella me madhe ne bote me letra bixhozi. Behet fale për një imitacion te tre hoteleve te Macao-s ne Kine, Venetiana, Sands dhe Plaza. Ne vitin 2010 amerikani Brian Berg e nderoi atë për 44 dite duke përdorur 218.792 letra.

2. Është italiane pica me e madhe ne bote dhe është përgatitur ne vitin 2012 ne Rome. Ajo e ka diametrin 40 metra dhe për përgatitjen e saj janë dashur 4000 kg domate, 4000 kg mozarela, 190 litra vaj, 675 kg margarine, 250 kg kripe, 100 kg rukola, 125 kg parmixhano rexhano, 25 kg aceton balsamiko. Pesha e saj ishte 23.250 Ton.

 

3. Topi me i madh ne bote për diskoteka. Ka një diametër dhjete metra dhe është përdorur vetëm një here ne një diskoteke ne Moske ne prill te viti 2012.

4. Zyrat me te mëdha te botes janë ato te kompanisë se ndërtimit te avionëve Boeing. Ambientet e zyrave shtrihen ne një sipërfaqe prej 400 km katror.

5. Pishina me e madhe ne bote. Ne fakt duket si një liqen, por është veçse një pishine me gjatësi gati 1 km dhe ne disa vende arrin thellësinë e 32 metrave. Ndodhet ne Kili.

6. Ujëvara e Niagarës. Ne këtë rajon, ujëvara me e larte është ajo me emrin Inga, aty ku lumi Kongo pëson një rënie prej 96 metrash dhe ku sasia e ujit arrin deri ne 42.476 metra ne sekonde.

7. Sekuoja Gjigande. Quhet General Sherman dhe është e larte 83 metra me një diametër prej 7.62 metrash. Mendohet se është nga 2300-2700 vjet e lashte dhe gjendet ne Sequoia National Park, ne Kaliforni (Usa).

8. Sëpata me larte ne bote. Ndodhet ne Nackawic, ne Kanada dhe është 15 metra e larte dhe peshon 55 Ton.

9. Shpella Son Doong, ne Vietnam. Mendohet se është shpella me e madhe ne bote. Ndodhet ne parkun kombëtar te Phong Nha-Ke-Bang dhe është e gjate 9 km dhe 152 metra e thelle.

10. Çokollata me e madhe ne bote. Është përgatitur ne vitin 2011 ne Britani dhe peshonte 5.792 kg. Sigurisht qe nuk është me, pasi ishte kaq shume e mire sa e gjitha është ngrënë.

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close