fbpx

Ahmeti: Presim angazhim më të madh nga miqt evropian dhe SHBA për anëtarsim në BE

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI), Ali Ahmeti, ka thënë se Bashkimi Evropian nuk mund të jetë i plotë pa Kosovën, Shqipërinë, Maqedoninë dhe Bosnjën.

Ahmeti pret që në vitin 2015 të ketë lëvizje shumë më të mëdha nga miqtë evropianë dhe nga SHBA-ja për një Evropë më të mirë dhe më ndryshe se ajo e kaluara.

“Kjo Evropë bëhet më e mirë vetëm duke qenë pjesë e saj edhe vendet që e kanë vendin aty sepse ne jemi evropianë po aq sa janë evropiane vendet anëtare të BE-së”, ka thënë Ahmeti në këtë intervistë dhënë për “Epokën e re”.

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI), Ali Ahmeti, ka thënë se Republika e Maqedonisë, pavarësisht angazhimit vendor dhe ndërkombëtar, ka ngecur në rrugën e saj drejt integrimit në NATO dhe BE.

Ai ka bërë thirrje që të gjithë të angazhohen në këtë drejtim për faktin se rruga e vetme e Maqedonisë dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor janë integrimet euroatlantike.

“Shpresojmë që ky interesim të kthehet në skenë, të rivendoset çështja e Maqedonisë në agjendën e rëndësisë së veçantë sepse anëtarësimi i Maqedonisë në NATO do të thotë më shumë stabilitet dhe siguri jo vetëm për Maqedoninë, por edhe për rajonin. Zgjidhja e çështjes së emrit dhe anëtarësimi në NATO është në dobi jo vetëm të vendit tonë, por në dobi të gjithë rajonit të Ballkanit Perëndimor. Këtij rajoni më shumë se asnjëherë tjetër i duhet fqinjësia e mirë, komunikimi mes vete dhe paqe e stabilitet i qëndrueshëm”, është shprehur Ahmeti.

Ahmeti ka thënë se mediet e kanë keqkuptuar fjalimin e tij të fundvitit për vitin 2014. Ai ka sqaruar se qëllimi i këtij fjalimi ka qenë shtimi i bashkëpunimit mes vendeve të rajonit dhe nxjerrja e mësimit nga e kaluara në mënyrë që të mos përsëriten skenarët si ai në Ukrainë.

Në këtë intervistë për “Epokën e re”, ai ka treguar se apeli i tij ka qenë për gjithë Ballkanin Perëndimor, e jo vetëm për Maqedoninë.

“Unë kam qenë shumë konkret në paraqitjen time. Apeli im nuk ka qenë vetëm për Republikën e Maqedonisë, por për gjithë Ballkanin Perëndimor. Unë kam thënë të mësojmë nga e kaluara dhe mos të përsëriten skenarët sepse rajoni i Ballkanit Perëndimor, jo më shumë se 15 vjet, ka përjetuar gjakderdhje, krime dhe luftëra, ku ende shenja të këtyre tragjedive gjenden në Kosovë, Bosnje, Kroaci dhe Maqedoni”, është shprehur Ahmeti.

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close