fbpx

“The Grand Budapest Hotel” filmi që duhet parë (VIDEO)

Befasi e këndshme është filmi “The Grand Budapest Hotel” i Wes Anderson, i prezantuar si premierë në shkurt të këtij viti, në Berlinale ku edhe është shpërblyer me çmimin e madh të jurisë. “The Grand Budapest Hotel” është një film i bukur për tu parë, me një paletë ngjyrash që të kënaqin syrin por edhe një rrëfim që do ta bëjë për vete secilin shikues, shkruan Klutplus. Një film i inspiruar nga disa tregime të shkrimtarit austriak Stefan Zweig.

Në fillim kemi lexuesen e librit që ka shkuar tek busti i shkrimtarit që t’i shpreh mirënjohjen për librin e tij . Mandej kemi shkrimtarin e famshëm autorin (fiksional) e librit “The Grand Budapest Hotel” që fillon të rrëfej për procesin krijues të një shkrimtari dhe që tregon se si ka ardhë deri tek historia e përshkruar në librin e tij. Mandej rolin e narratorit e merr Zero Moustafa i plakur që ia tregon historinë shkrimtarit. Historinë e një miqësie të jashtëzakonshme. Filmi tregon për aventurat e Gustav H., një kujdestar i një hoteli të famshëm në kohën mes dy Luftërave Botërore. Ai ka edhe shoqëruesin e tij Zero Moustafa ndaj të cilit tregon kujdes por edhe të cilit i beson e i ndihmon.

Gustav H. i dashuron gratë e vjetra (sepse e çmon eksperiencën e tyre në dashuri) por edhe që janë të pasura. Kurse Zero Moustafa e dashuron Agathën e re. Por ata dy, mbi të gjitha, e duan dhe nderojnë njëri-tjetrin.  “The Grand…” është i xhiruar brenda stilit tashmë të njohur të Andersonit, ku lëvizjet e kamerës në far janë të shumta, xhirimet nga stady cam, panoramimet e shpejta,… janë karakteristikë e gjithë filmave të tij, por këtu funksionojnë shumë më bukur dhe janë më funksional në raport me temën, skenarin. Edhe loja e aktorëve në këtë film është më e shpejtë, më dinamike, alla Charlie Chaplin. Fytyrat e aktorëve janë të grimuara si në farsa teatrore, me mustaqe të vizatuara, me flokë të krehura, të lyera e të ngjyera e të ngrira. Mimika dhe gjestet janë të zmadhuara.

Element tjetër i fuqishëm i këtij filmi është edhe muzika shumë e bukur dhe shumë funksionale për këtë rrëfim filmik e krijuar (por edhe e përzgjedhur) nga Alexandre Desplat. Në film shohim katër fitues të çmimit Oscar: Tilda Swinton, F. Murray Abraham, Adrien Brody dhe Fisher Stevens si dhe njëmbëdhjetë aktorë të nominuar për Oscar, mes tyre edhe Ralph Fiennes, i përhershmi në filmat e Andersonit Bill Murray, Jude Law, Harvey Keitel, etj. Madje disa prej këtyre yjeve të filmit botëror paraqiten vetëm në një ose dy skena.

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close