fbpx

Punësimet në administratë vetëm për të kënaqur strukturat partiake

Në administratën publike ka herë pas here punësime të reja. Sekretariati për Implementimin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit paralajmëroi punësimin  e 180 administratorëve shtetëror. Në konkurs është shënuar se kërkohen 150 bashkëpunëtorë të rinj me drejtime të larta, tekniko-teknologjike ose shkencat matematiko-natyrore dhe 30 referent më të rinj me shkollë të mesme dhe të lartë.

Sipas analistëve, duhet të bëhen analiza dhe të shihet nëse në ndonjë sektor ka të mbi punësuar, ndërsa në disa sektorë të tjerë mund të ketë nevojë për të punësuar.

Profesori universitar Hasan Jashari thotë se është e qartë nuk ka nevojë për punësime të reja në administratë, raporton REL.

“Kjo është një përpjekje e partive qeverisëse për t’u siguruar vende pune militantëve partiakë. Çdo ngarkesë e panevojshme e administratës publike prodhon një numër të efekteve negative dhe shpenzime buxhetore”, ka thënë ndër të tjera, Jashari.

Ndërsa, analisti politik Zidas Daskalovski thotë se duhet  të bëhet analizë e brendshme të nevojave për vende të reja pune në administratë.

Ai nuk mund të spekulojë nëse administrata është e mbipopulluar dhe nëse është një strukturë e militantëve të punësuar në mënyrë adekuate. “Pa ndonjë hulumtim nuk mund të komentoj për këtë. Duhet të ketë analiza dhe të shohim nëse në ndonjë sektor ka të mbi punësuar, ndërsa në disa sektorë të tjerë mund të ketë nevojë për të punësuar”,  thotë Daskalovski.

Sipas Jasharit, është e nevojshme për të zbatuar një politikë racionale të punësimit publik. “Ajo duhet të jetë në përputhje me nevojat, jo nevojat e strukturave politike”, tha Jashari.

Të brendshëm thonë se qeveria natyrisht dëshiron të bëjë Korniza më shumë vende pune, për shkak se vitin e ardhshëm me ligjet e reja për administrimin asnjë mënyrë njerëzit mund të hyjnë. Ministri i Financave Zoran Stavreski në paraqitjen e buxhetit për vitin e ardhshëm njoftoi se planifikuar, rritja e pagave në administratë, do të llojit më tej buxhetin e shtetit.

Njohës të kësaj problematike thonë se është  e natyrshme se Qeveria dëshiron të realizojë  sa më shumë punësime nga Korniza, sepse nga viti i ardhshëm me ligjet e reja për administratë nuk ka shanse ata persona të punësohen. Ndërkohë, ministri i Financave, Zoran Stavreski, gjatë prezantimit të buxhetit për vitin e ardhshëm paralajmëroi se është paraparë rritja e pagave në administratë.

Lajme të ngjashme

Back to top button