Si të mbrohemi nga Listeria?
Listeria është bakterie e cila plotësisht zhduket gjatë gatimit. Ekspertët e shëndetësisë japin këshilla se si mund të mbrohemi nga ky bakter.
-Lani duart para se të filloni të gatuani
-Mbani ushqimin të mbuluar
-Ushqimin e gatuar mbajeni në frigorifer përreth një ore pas gatimit
-Mishin e papërpunuar dhe peshkun mbajeni në raftin më të ulët të frigoriferit që të mos pikojë në ushqimin e gatshëm.
-Mbajeni frigoriferin e pastër dhe në temperaturë nën 5°C.
-Shini afatin e përdorimit
-Gjatë gatimit mos përdorni thika, pirun dhe lugë të njëjta që janë përdorur në ushqimin e papërpunuar
-Perimet duhet të lahen mirë para përdorimit
-Zieni mirë ushqimin e ngrirë
-Ushqimet e ngrohta mbani në temperaturën mbi 60°C, ndërsa ato të ftohta nën 5°C.