Nuk është zvogëluar tatimi i fitimit për kompanitë informatike

Do të ulim tatimin e fitimit për inforamtikën dhe teknologjinë informatike në 5%.

Premtimi i LSDM dhënë gjatë kohës së zgjedhjeve parlamentare (dhjetor 2016) se në gjashtë muaj e parë të mandatit do të ulin tatimin e fitimit në informatikë dhe teknologjitë informatike në 5 përqind, deri më tani (30.07.2018) nuk është realizuar. 

Ky premtim zgjedhor i socialdemokratëve është theksuar në tre vende në programin e tyre zgjedhor: “Plani për jetë në Maqedoni“. Së pari në kapitullin “Zhvillim i kapaciteteve në vend”, në pjesën “Mbështetje e ndërmarrjeve në vend” (faqe 69), dhe më pas në faqen 161 në kapitullin ” E ardhmja evropiane dhe jetë cilësore”, në pjesën “Shoqëria informatike” , ndërsa premtimi i njëjtë është përfshirë edhe në “Planin 180 – reforma urgjente me prioritet në Qeverinë e re në 6 muajt e parë”, në pjesën “Vende të reja pune para më tepër te qytetarët mbështetje e kompanive në vend” (faqe 212).

Që do të thotë sipas afatit për realizim të vendosur në program (180 ditët e para që nga ardhja në qeveri), tatimi i fitimit për IT kompanitë duhej të ulej në pesë përqind, së më voni deri në fund të nëntorit të vitit 2017 (duke pasur parasysh se Qeveria e re e udhëhequr nga LSDM u zgjodh me 31 maj të vitit 2017),

Ulje të tatimit të fitimit për IT kompanitë prej 10 përqind në 5 premtoi edhe nënkryetari i LSDM, Damjan Mançevski dhe kandidati për deputet në Njësinë e parë zgjedhore, në daljet e tij gjatë kohës së fushatës zgjedhore (2016).

Premtimi i njëjtë përmendet në dy vende edhe në Programin për punën e Qeverisë (2017-2020). Së paru në faqe 8 është theksuar se:

Qeveria do të propozojë lehtësim për të gjithë IT kompani të cilët eksportojnë softver dhe shërbime dhe ulje të fitimit për informatikë dhe teknologjitë informatike në 5%. 

Dhe më pas të njëjtat zotime janë shkruar edhe në faqen 48:

Qeveria do të zhvillojë politikë në uljen e tatimit të fitimit për informatikë dhe teknologji informatike në 5%. 

Përkundër planeve të këtilla (26.07.2018) edhe pse ka kaluar më tepër se një vit që nga ndryshimi i qeverisë, kjo nuk ndodhi. Verifikimi i “Vërtetmatësi” tregoi se nuk janë miratuar ndryshime ligjore me të cilët do mundësohet lehtësim tatimi për kompanitë maqedonase nga sektori i informatikës dhe teknologjive komunikuese (ITK).

Ulja e tatimit të fitimit për kompanitë informatike nuk përmendet në llogaridhënien për punën e Qeverisë në vitin e saj të parë të mandatit (të prezantuar me 30.05.2018).

Informacione e fundit se po planifikohet të ulet tatimi i fitimit janë prej marsit të vitit të kaluar kur kryeministri Zoran Zaev në konferencë për shtyp kushtuar reformave tatimore, mes tjerash, tha se Qeveria mendon që tatimi i fitimit të për kompanitë e teknologjisë informatike të jetë tre përqind.

Duke pasur parasysh se afati zgjedhor i projektuar për uljen e këtij tatimi ka skaduar (nëntor 2017), ndërsa deri në momentin kur është shkruar ky tekst (30.07.2018) akoma në fuqi kanë qenë dispozitat e Ligjit për fitim, sipas të cilave “procedura e tatimit të fitimit arrin vlerën 10%.” (Neni 2), premtimin e përmendur të LSDM-së e vlerësojmë si të parealizuar.

Vërejtje

Ligji për tatimin e fitimit është miratuar në vitin 1993 dhe në vitet e fundit janë krye shumë ndryshime. Me korrigjimet e bëra në fund të vitit 2006 tatimi i fitimit ulet në dhjetë përqind, me çka kjo normë aplikohetnë vitin 2008. Përndryshe, në periudhën prej vitit 1994 deri në vitin 1996, norma e tatimit për fitim arrin 30 përqind, ndërsa prej citit 1997 deri në vitin 2006, arrin në 15 përqind. Në vitin 2007 procedura për tatimin e fitimit arrin vlerën 12 përqind, ndërsa prej 01.01.2008, norma e tatimit për fitim arrin 10 përqind.

BURIMI: Vertetmates.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të nderuar komentues! Duke mos dashur të cenojmë opinionet tuaja, lutemi që ato të mos përmbajnë gjuhë të urrejtjes, fyerje dhe ofendime personale dhe të jenë në lidhje me shkrimin, apo temën për të cilën komentohet. Në të kundërtën, nuk do të publikohen. Ju falenderojmë që na ndiqni dhe ju ftojmë të vazhdoni të jeni pjesë e Portalb.mk

*

VERZIONI DESKTOP