Procedura për formimin e avokatit të policisë është duke u realizuar

Do të rrisim kontrollin parlamentar mbi punën e policisë dhe forcave të sigurisë. Në suaza të institucionit Avokati i Popullit do të formohet një njësi e veçantë e organizuar – Avokati policor, me kompetenca që të kryejnë hetim të pavarur për kompetencat policore dhe shkeljen e lirive dhe të drejtave të njeriut. 

Gjatë kohës së zgjedhjeve parlamentare (dhjetor 2016) LSDM premtoi se në gjashtë muajt e parë të mandatit “në suaza të institucionit Avokati i Popullit do të formohet një njësi e veçantë e organizuar – avokati policor, me kompetenca që të kryejë hetim të pavarur për kompetencat e autoriteteve policore dhe shkeljen e lirive dhe të drejtave të njeriut”. Ky premtim zgjedhor i socialdemokratëve i cili, po ashtu, është pjesë e “Planit 3-6-9”, më saktë Plani narrativ (6-9), deri më tani (11.04.2018), është “realizuar pjesërisht”.

Përparësitë për formimin e “avokatit policor” janë treguar në programin zgjedhor të LSDM-së në vitin 2016: “Plani për jetë në Maqedoni“, në vet fillimin – faqe 39, në kapitullin “Kontrolli mbi qeverinë” në pjesën “Demokratizimi i policisë” dhe e njëjta është pjesë e “PLANIT 180 – REFORMA URGJENTE ME PRIORITET TË QEVERISË SË RE NË 6 MUAJT E PARË”, në kapitullin “Drejtësi, siguri, kontroll i qeverisë” (faqe 235). Duke u nisur prej projekteve të këtilla zgjedhore të socialdemokratëve, ky departament i veçantë i Avokatit të Popullit, duhet të formohej më së voni deri në fund të nëntorit të vitit 2017, duke pasur parasysh faktin se Qeveria e re e udhëhequr prej LSDM u zgjodh me 31 maj të vitit 2017.

Sipas afatit, të cekur në Planin për reforma urgjente me prioritet “3-6-9”, më saktë në Planin narrativ, formimi i organizatës së veçantë te Avokati i Popullit në Republikën e Maqedonisë si mekanizëm për kontroll qytetarë, duhej që të bëhej deri në fund të marsit të vitit 2018. Verifikimi i “Vërtetmatësit” tregoi se deri në momentin kur është shkruar ky tekst (11.04.2018), janë bërë ndryshime në Ligji për avokatin e popullit, ndërsa departamenti special te avokati i populli (avokati policor) është në fazën formimit, ashtu që këtë premtim të LSDM-së, sipas metodologjisë së “Vërtetmatësit”, e vlerësojmë si “pjesërisht të realizuar”.

Ndryshimet ligjore me të cilat duhet që të mundësojë kontroll mbi punën e policisë, duke përfshirë edhe ekspertët e jashtëm nga sektori joqeveritar, janë miratuar në Kuvend me 20 shkurt të vitit 2018 dhe janë publikuar në Gazetën zyrtare nr. 35/18. Me ndryshimet e përmendura në Ligjin për Avokatin e Popullit mundësohet një pjesë e jashtme e veçantë, si korrektues shtesë i sistemit të hetimit gjatë veprave penale të kryera nga ana e personave zyrtar pranë Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe përfaqësues të policisë së burgut.

Në Nenin 11-g prej këtyre ndryshimeve ligjore, është specifikuar në suaza të mekanizmit për kontrollin qytetarë të Avokatit të Popullit mund të ndërmerren iniciativat dhe masat në vazhdim:

  •  vëzhgim dhe monitorimi i mënyrë së vendosjes së të gjithë organeve të përfshira, organizata dhe institucione, –
  • të shqyrtohet të gjithë listat e hetimeve policore të brendshme dhe hetimeve të tjera të brendshme të kryera prej organeve kompetente, me të drejtën e rishikimit të lëndëve, qasjes ndaj dokumenteve relevante (dokumentacionit mjekësor, deklaratave të viktimave dhe dëshmitarëve, si dhe të kryerësve të veprës penale dhe të ngjashme), sigurim i fakteve materiale dhe verbale, realizim të intervistave me viktimat, dëshmitarët dhe kryerësit e veprave penale, –
  • të realizohen vizita në organet, organizata, institucione të përfshira në rastet dhe të propozohet përsëri zbatim i procedurës së caktuar para organeve kompetente dhe Prokurorisë Publike, mbështetje ligjore ndaj viktimave dhe familjeve të tyre, njoftim i hershëm i personave me autorizim policor dhe përfaqësues të policisë së burgut, 
  • ndjekje të procesverbaleve, identifikim të lëshimeve dhe marrjes së iniciativës për ndryshime dhe plotësime të ligjeve dhe akteve të tjera nënligjore dhe miratimin e tyre me marrëveshje të ratifikuara ndërkombëtare në pajtim me Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë,
  • ndërmarrjen e masave të caktuara me ligj

Neni 11-d prej Ligjit, parasheh

  • Në përbërjen e Avokatit të Popullit – mekanizmi për kontroll qytetarë, janë pjesë tre anëtarë të jashtë të shoqatave. 
  • Kuvendi i Republikës së Maqedonisë shpall konkurs për zgjedhjen e shoqatës nga fusha e të drejtave të njeriut, të drejtës policore dhe legjislacionit. 
  • Konkursi publik shpallet më së paku në dy gazeta ditore ku të paktën njëra prej tyre shtypet në gjuhën maqedonase dhe në gazeta të cilat shtypen në gjuhën të cilën e flasin më së paku 20% e qytetarëve të cilët flasin një gjuhë zyrtare të ndryshme prej gjuhës maqedonase. 
  •  Shoqatat e zgjedhura emërojnë nga një përfaqësues për anëtarë të jashtëm te Avokati i Popullit – mekanizëm për kontroll qytetar, me mandat prej një viti. 

Prej zyrës së Avokatit të Popullit për “Vërtetmatësin” vërtetuan se procedura për formimin e një departamenti të këtillë për kontroll qytetarë policor është duke u realizuar. Në periudhën në vazhdim Kuvendi duhet të jep miratimin për aktet për sistematizimin dhe organizimin e punës së Avokatit të Popullit, që të mund të formohet ekipi në këtë departament, ndërsa pritshmëritë janë se e gjithë procedura rreth formimit të avokatit policor mund të përfundojnë në periudhën qershor-korrik (2018).

Burimi: Vërtetmatësi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të nderuar komentues! Duke mos dashur të cenojmë opinionet tuaja, lutemi që ato të mos përmbajnë gjuhë të urrejtjes, fyerje dhe ofendime personale dhe të jenë në lidhje me shkrimin, apo temën për të cilën komentohet. Në të kundërtën, nuk do të publikohen. Ju falenderojmë që na ndiqni dhe ju ftojmë të vazhdoni të jeni pjesë e Portalb.mk

*

VERZIONI DESKTOP