Varësia seksuale, sjellja dhe karakteristikat

Varësia seksuale është një gjendje në të cilën një person nuk mund të menaxhojë sjelljen e tij seksuale. Mendimet e vazhdueshme seksuale ndikojnë në aftësinë për të punuar, për të mbajtur marrëdhënie dhe për të kryer aktivitete të përditshme.

Terma të tjerë për varësinë seksuale janë bulimia seksuale, hiperseksualiteti dhe sjellja seksuale e sëmurë. Gjithashtu njihet si nimfomania për gratë dhe satiria për meshkujt.

Varësia e seksit ka disa karakteristika me varësinë e drogës, por ndryshon nga fakti se personi është i varur nga një aktivitet, jo nga një substancë. Një kurs kujdesi mund të ndihmojë absolutisht, por pa asgjë mund të përkeqësohet.

Çfarë është varësia seksuale hiperseksuale?

Shoqëria Amerikane Mjekësore e Varësisë përshkruan një person me varësi seksuale si të fiksuar me seks ose si dikush që ka aktivitete intensive seksuale. Mendimet dominohen nga aktiviteti seksual, deri në pikën ku kjo ndikon në aktivitete dhe veprime të tjera. Nëse këto veprime bëhen të pakontrollueshme, personi mund të ketë vështirësi në sferën sociale.

Hiperseksualiteti është një detyrim i vërtetë ndaj seksit, shumë shpesh i parëndësishëm. Ata që vuajnë prej saj jetojnë shumë keq, sepse si çdo lloj varësie ajo gjithashtu përfshin dhimbje të madhe. Nuk mundemi dhe nuk duhet të kemi asnjë gjykim negativ për ata që vuajnë, sepse nuk është zgjedhje, por është një varësi. Si çdo lloj varësie, ajo fsheh një shqetësim të botës së brendshme.

Në disa raste, një person me një jetë të shëndoshë seksuale mund të zhvillojë një mani. Ato mund të stimulohen nga aktet dhe fantazitë që shumica e njerëzve nuk i konsiderojnë të pranueshëm.

Varësia seksuale nuk është quajtur plotësisht si gjendje mjekësore, edhe pse mund të ndikojë negativisht në  marrëdhëniet me të tjerët. Një vështirësi në identifikimin e varësisë seksuale është se njerëzit kanë nivele të ndryshme të seksit ose epshit. Një person mund ta konsiderojë partnerin e tij si një “punonjës seksi” thjesht sepse i nevojitet më tepër.

Sjellja dhe karakteristikat

Disa përpjekje për të përcaktuar karakteristikat e varësisë seksuale bazohen në literaturën që lidhet me varësinë kimike. Varësia e seksit mund të ndajë qarqet e njëjta në tru, si varësia ndaj substancave.

Megjithatë, njerëzit me varësi seksuale mund të varen nga lloje te ndryshme të sjelljes seksuale. Kjo e bën kushtin më të vështirë për t’u dalluar. Ekspertët kanë sugjeruar që çrregullimi nuk rrjedh nga veprime individuale, por nga një fiksim me arritjen e tyre.

Aktivitetet që lidhen me varësinë seksuale mund të përfshijnë:

-masturbim i pandjeshëm

-marrëdhënie të shumëfishta

– partnerë seksualë për një natë

-shikimi i vazhdueshëm i pornografisë

-praktikimi i seksit të pasigurt

-praktikim prostitucioni

-mani për t’u dukur

Sjelljet dhe qëndrimet mund të përfshijnë:

-paaftësia / pamundësia për të përmbajtur dëshirat seksuale dhe respektimin e kufijve të të tjerëve të përfshirë në aktin seksual

-shkëputje, në të cilën aktiviteti seksual nuk kënaq emocionalisht individin

-obsesion për tërheqjen e të tjerëve, për të filluar romanca të reja, shpesh duke çuar në një seri marrëdhëniesh

-ndjenjat e fajit dhe të turpit

-një vetëdije se urgjencat janë të pakontrollueshme, pavarësisht nga pasojat financiare, mjekësore apo shoqërore

-një ndjenjë e dështimit të përsëritur për t’i rezistuar impulseve

-disa përpjekje për të ndaluar, zvogëluar ose kontrolluar sjelljen

-heq dorë nga aktivitetet sociale ose të punës për shkak të varësisë seksuale

-çrregullime seksuale me zemërim, ku një individ ndihet i shqetësuar madje mund të arrijë të bëhet i dhunshëm nëse nuk mund të heqë varësinë e tij.

Studimet kanë treguar një lidhje të fortë mes varësisë seksuale dhe adrenalinës ndaj rrezikut. Varësia e seksit mund të çojë një person që të vazhdojë të ndërmarrë rreziqe edhe nëse mund të ketë pasoja shëndetësore, siç është infeksioni seksualisht i transmetueshëm, dëmtimi fizik ose pasojat emocionale.

Komplikacionet

Sjellja seksuale e patrajtuar, e pakontrolluar mund ta lërë personin me ndjenja intensive të fajit dhe vetëbesim të ulët.

Disa njerëz mund të zhvillojnë ankth të rëndë dhe depresion.

-probleme familjare dhe thyerje

-probleme financiare

-sëmundjet seksualisht të transmetueshme

-pasojat juridike, nëse akti seksual është i paligjshëm ose i shqetësuar nga këndvështrimi publik, si në ekshibicionizmin.

Bulimia seksuale

Bulimia seksuale sipas definicionit është një detyrim në të cilin ju nuk e shijoni atë që bëni. Marrëdhënia me seksin është bërë si një mënyrë për t’ju pranuar, për t’ju bërë të përqafoni dhe për të parë, për t’u ndjerë gjallë. Për një pjesë të rëndësishme, motivimi që të çon në seks duket sikur kushtëzohet më shumë nga nevoja për të kënaqur këto nevoja dashurie sesa me një dashuri të vërtetë. Dhe pastaj është zhgënjimi i kësaj nevoje për dashuri që mund të shpjegojë reagimin depresiv aq të përpiktë dhe konstant në jetën tuaj.

Si të merremi me këtë sëmundje që po bëhet problem? 

Me psikoterapi: Një terapist i mirë mund t’ju ndihmojë të kuptoni se sa nga sjellja juaj mund të keqkuptojë nevojat dhe dëshirat tuaja. Mbi të gjitha, ajo mund t’ ju ndihmojë për t’ju përgjigjur zbrazëtive tuaja të brendshme në një mënyrë më të ndërgjegjshme, si dhe t’ju stimulojë për të ndryshuar këtë skenar sjellje.

Me antidepresant të lehtë: Prapa bulimisë, ushqimit ose seksit, gjithmonë ekziston depresioni që fshihet. Një ilaç nuk e ndryshon jetën tuaj, sigurisht, por ju ndihmon të përballoni vështirësitë.

Me atë që unë e quaj “terapi e jetës”, për të zhvilluar një kureshtje më të madhe dhe një kapacitet më të madh për gëzim ndaj aspekteve të tjera të bukura të ekzistencës: një kurs valle, anglisht ose frëngjisht, yoga ose kopshtarisë apo edhe gatim ose shkrim krijues; ose kinema, muzikë, pikturë, nëse keni një talent për të dhe ju nuk e keni zhvilluar ende atë. Të jesh me të tjerët në një mënyrë argëtuese dhe krijuese dhe jo-seksuale; për të filluar miqësi të reja; për të shijuar poezinë e jetës. Konsideroni këtë terapi si një dhuratë për veten tuaj: ta mbyllni rrethin e varësisë së seksit si zëvendësues për dashurinë. Kjo është mënyra sesi arrijmë në një dashuri që kënaq zemrën.

Varësia ndaj seksit është njësoj si varësitë e tjera, nuk ka të bëjë fare me dëshirën, as për atë që manifestohet në mënyrë ngacmimi dhe vulgare. Varësia ndaj seksit është një sjellje e pandreqshme që ndërhyn në jetën e përditshme duke shkaktuar stres të madh në familje, me miqtë dhe ambientin e punës. Eshtë e karakterizuar me kërkimin e pa mëshirshëm të kënaqësisë pa marrë parasysh pasojat apo sigurinë personale. Varësia seksuale është më e theksuar te personat me nivel të ulët arsimor. Tek personat beqarë është më shumë prezente dhe në veçanti tek ata që kanë qënë të martuar dhe të ve./ Shendeti.com.al

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të nderuar komentues! Duke mos dashur të cenojmë opinionet tuaja, lutemi që ato të mos përmbajnë gjuhë të urrejtjes, fyerje dhe ofendime personale dhe të jenë në lidhje me shkrimin, apo temën për të cilën komentohet. Në të kundërtën, nuk do të publikohen. Ju falenderojmë që na ndiqni dhe ju ftojmë të vazhdoni të jeni pjesë e Portalb.mk

*

VERZIONI DESKTOP