Maqedoni, 2.500.000 denarë për subjektet e biznesit nga industria përpunuese

 Buxhet prej 2.500.000 denarësh është siguruar përmes Programit për konkurrencë, inovacione dhe sipërmarrësi për vitin 2018 në Ministrinë e Ekonomisë për rritje të konkurrencës së subjekteve afariste nga industria e përpunuar, transmeton MIA. 

Nga Ministria e Ekonomisë informojnë se sot është publikuar shpallja publike për kompensimin e një pjese të shpenzimeve të subjekteve afariste për zhvillim të subjektit afarist, për zhvillim të prodhimit dhe zhvillim të tregut, në vlerë prej 75 për qind nga shpenzimet e vërtetuara të aplikuesit, por jo më shumë se 180.000 denarë individualisht për çdo kërkues.

Prej atje sqarojnë se të drejtë të pjesëmarrjes në thirrjen publike kanë subjektet afariste për kryerjen e veprimtarive prodhuese në suaza të Sektorit Industria e përpunuar, sipas Klasifikimit nacional të veprimtarive me shifër kryesore të të ardhurave në sektorin e Industrisë së përpunuar, pa shikim të madhësisë së subjektit afarist.

Afati përfundimtar për dorëzimin e kërkesës është 31 gusht 2018. Për Kërkesat me dokumentacion jo të kompletuar, si data e dorëzimit të Kërkesës do të llogaritet data e plotësimit të fundit të Kërkesës, përkatësisht data kur kërkesa për subvencionim tërësisht do të kompletohet. Dokumentet e nevojshme për paraqitje mund të merren nga arkivi ose nga ueb faqja e Ministrisë së Ekonomisë  www.economy.gov.mk .

Një kërkues mund të paraqesë kërkesë vetëm për një aktivitet, por shfrytëzues i subvencionit nuk mund të jetë subjekt afarist i cili ka marrë ndihmë shtetërore për aktivitetin e njëjtë në 2 vitet paraprake.

Do të përkrahet përpunimi i dokumentacionit teknik për prodhim të ri përkatësisht për përmirësimin e prodhimit të përhershëm dhe/ ose përpunimin e disenjit industrial/ridisenj i prodhimit, përpunim i zgjidhjes ideore dhe/ ose shtyp i ambalazhit të ri, etiketim, logo e prodhimit dhe material shtypës promovues, si dhe përpunimi i studimeve për hulumtime në treg dhe/ ose marketing strategji/ose aktivitete për zhvillim të brendit.

Gjithashtu, ashtu siç informojnë nga Ministria, do të jepet përkrahje edhe për përpunimin e projekteve për efikasitet energjetik dhe/ vendosja e standardeve për menaxhim energjetik ISO 50001, për furnizim të softuerit specifik nga vlera e përparimit të aktiviteteve afariste të sipërmarrësisë, për bashkëfinancim të një pjese  të shpenzimeve për sigurimin e certifikatës për përshtatje të prodhimit, si dhe përpunimi i dokumentacionit tekniko-projektues ose studimi për fizibilitet teknik për: projekte investuese të planifikuara, përgatitja e ndërmarrjes për rritjen e efikasitetit energjetik, vendosja e sistemit të brendshëm për përparim me mbeturinat dhe sistemin për mbrojtje të mjedisit jetësor.

Kërkesat e miratuara do t’u paguhen kërkuesve në varësi të mjeteve në dispozicion të Buxhetit, sipas orarit të paraqitjes së tyre në arkivin e Ministrisë së Ekonomisë – “kush vjen i pari, shërbehet i pari” janë deri në shfrytëzimin e mjeteve në dispozicion nga Buxheti për vitin 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të nderuar komentues! Duke mos dashur të cenojmë opinionet tuaja, lutemi që ato të mos përmbajnë gjuhë të urrejtjes, fyerje dhe ofendime personale dhe të jenë në lidhje me shkrimin, apo temën për të cilën komentohet. Në të kundërtën, nuk do të publikohen. Ju falenderojmë që na ndiqni dhe ju ftojmë të vazhdoni të jeni pjesë e Portalb.mk

*

VERZIONI DESKTOP