Reçetë e shijshme: Bukë me hudhër dhe djath

Këtu po ju paraqesim një recetë të përsosur për mbrëmje të ngrohtë me shi që do na shoqërojë këtë vjeshtë. Mblidhui me familjen tuaj rreth tryezës së kuzhinës dhe gëzojuni e shijoni bukën e ngrohtë dhe aromatike me djath e hudhër.

Nuk ka gjë më të mire se aroma e bukës së pjekur në shtëpi. Kjo aromë na sjell në fëmijërinë tonë dhe na kujton gjyshen si dhe qetësinë shpirtërore. Krijoni edhe ju këto kujtime fëmijës suaj duke bërë këtë recetë të ngjajë më shumë se sa veç një gatim i thjeshtë. Ja se si e përgatit këtë lloj recetë Lauren në blogun e saj, njofton Femra.

Përbërësit e nevojshëm:

  • Një gotë ujë të nxehtë
  • Një lugë gjelle mjaltë
  • Pak maja (tharm) të thatë
  • 3 gota miell
  • Vaj ulliri
  • 150 g djath të forte (kashkavall, edam – djathë holandez)
  • ½ gotë gjalpë prej hudhrës

Në një tigan të madh, përzieni ujin, mjaltin dhe tharmin si dhe lëreni të qëndrojnë për rreth 5 minuta. Kur të vjen tharmi, hedhni miellin dhe zieni brumin ngadalë. Shpërndani brumin me vaj ulliri dhe mbuloni me një leckë derisa të vijë.

Pasi të vjen brumi për rreth një orë, ndajeni atë në dy pjesë të barabarta, dhe formoni dy bukë të hollë dhe të gjatë, për formë të veçantë bëni një kthesë në formë spirale, vendoseni në një tepsi për pjekje, mbulojeni përsëri dhe lëreni të pushojë edhe për gjysmë ore.

Ngrohni furrën në 200 C, dhe para se ta vendosni bukën për ta pjekur, uleni temperaturën në 160 C dhe piqeni atë për rreth 20 minuta.

Nërkohë që buka është duke u pjekur, preni djathin në feta të holla si dhe shkrijeni djathin prej hudhrës. Kur buka të merr ngjyrë të mire, hiqeni nga furra dhe lëreni që të ftohet për rreth 15 minuta, dhe me një thikë preni bukën në vija por jo deri në fund, vetëm sa për ti dhënë formën. Çdo prerje që e bête me thikë mbulojeni dhe mbusheni me gjalpë dhe në të vendosni një copë djathë, kështu së bashku prap vendoseni në furrë për 5 minuta deri sa të shkrihet djathi.

Si ta bëni gjalpin prej hudhrës?

Përbërësit e nevojshëm:

  • Një filxhan gjalpë i zbutur
  • Një lugë gjelle hudhër e grirë imët
  • Kripë, piper
  • Salcë italiane, djathë parmesan, piper i kuq (sipas dëshirës)

Të gjithë përbërësit përzieni mirë, vendosni në një folie plastike duke ia bërë formën e salsiçes,mbulojeni mirë dhe vendoseni në frigorifer për pak kohë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të nderuar komentues! Duke mos dashur të cenojmë opinionet tuaja, lutemi që ato të mos përmbajnë gjuhë të urrejtjes, fyerje dhe ofendime personale dhe të jenë në lidhje me shkrimin, apo temën për të cilën komentohet. Në të kundërtën, nuk do të publikohen. Ju falenderojmë që na ndiqni dhe ju ftojmë të vazhdoni të jeni pjesë e Portalb.mk

*

VERZIONI DESKTOP