Zbrazëtira ligjore

Besa Arifi, profesore e asociuar në Universitetin e Evropës Jug-Lindore

Besa Arifi, profesore e asociuar në Universitetin e Evropës Jug-Lindore

Praktika që VMRO-DPMNE krijoi gjatë seancës konstitutive të Parlamentit e cila zgjati më shumë se 50 ditë, ishte që pjesëtarët e kësaj partie të paraqiten për fjalë, dhe pastaj ndaj tyre të jepen replika, kundërreplika dhe vërejtje procedurale nga bashkë-anëtarët e tyre partiakë, në mungesë të vullnetit të shumicës parlamentare për të humbur kohë me diskutime të pakuptimta të cilat e zgjasnin pa nevojë një seancë e cila duhej të kishte karakter ceremonial dhe festiv. Deputetët e VMRO-DPMNE-së arritën kështu ta bllokojnë punën e Parlamentit dhe ta vështirësojnë transferin e qetë të pushtetit. E gjithë kjo mbaroi me ngjarjet e përgjakshme të 27 Prillit. E gjithë kjo kanoset të vazhdojë më tej në seancat e radhës të Parlamentit të Maqedonisë.

Për herë të parë deputetët e koalicionit të udhëhequr nga VMRO-DPMNE nuk krijuan një grup të vetëm parlamentar. Krijuan 10 grupe parlamentare të cilat diskutojnë, i replikojnë dhe kontrareplikojnë njëri-tjetrit. Kështu vazhdon e folura me vetveten e këtyre deputetëve të cilët vetëm sa humbasin kohë të çmuar dhe sabotojnë pa asnjë turp punën e institucionit më të lartë ligjdhënës në këtë shtet. Përveç kësaj, e keqpërdorin edhe të drejtën për të kërkuar pushim, si dhe shumë të drejta tjera.

Përse bëhet kjo? Është shumë e thjeshtë. Pika në rendin e ditës për të cilën diskutohet momentalisht është shkarkimi i Prokurorit Publik të RM, Marko Zvrlevskit. Bëhet fjalë për personin i cili refuzoi të ngrisë aktakuza për rastet më eklatante gjatë viteve të kaluara. Refuzoi të hetojë kriminalitetin e publikuar përmes bisedave të përgjuara në mënyrë jo legale. Refuzoi të ngrisë hetime për keqpërdorimin e pozitës zyrtare të një sërë zyrtarëve të lartë të këtij shteti të cilët haptazi pengonin trasferin e pushtetit pas zgjedhjeve të mbajtura me 11 Dhjetor 2016. Refuzoi të ndjekë penalisht liderin e një partie politike teksa i njëjti thërriste popullin që me dhunë të pengojë tresnferin demokratik të pushtetit. Refuzoi të ngrisë aktakuzat e duhura për terrorizëm, tentim për vrasje dhe një sërë krimesh tjera të cilat ndodhën me 27 Prill 2017. Me një fjalë, refuzoi të bëjë punën e tij si Prokuror Publik i RM, pozitë që nënkupton se ai është përgjegjësi kryesor për ndjekjen e krimit në këtë vend.

Dhe tani, krijohen 10 grupe parlamentare me qëllim që të sabotohet shkarkimi i këtij personi, i cili është i pashmangshëm, por i cili mund të zgjasë, ashtu si që do të zgjasin të gjitha reformat tjera që duhet të ndërmirren. Sepse asnjë reformë nuk mund të bëhet në shtet i cili edhe më tutje funksionon me institucione të robëruara.

Qeveria e re deri tani ka arritur të shkarkojë 12 nga gjithsej 500 drejtorë të ndërmarrjeve publike dhe të institucioneve tjera. Kjo për shkak se pushteti i kaluar është siguruar që ky ndryshim të mos jetë i lehtë, duke bërë ndryshimet e duhura ligjore që e vështirësojnë ndryshimin e bordeve drejtuese të këtyre ndërmarrjeve të cilat faktikisht pastaj e zgjedhin drejtorin e tyre. Është shumë e vështirë që me procedura të rregullta ligjore tu vihet fundi parregullsive ligjore, është shumë e vështirë që drejtësia dhe rregulli ta mbizotërojnë padrejtësinë e betonuar në ligjet e vendit.

Me një fjalë, ligji është dhunuar pamëshirshëm, nga të gjitha anët. Ashtu si që dhunohet momentalisht Rregullorja e Parlamentit të RM. Sepse kjo rregullore nuk parasheh ndalesë që deputetët e një partie politike të krijojnë 10 grupe parlamentare me nga 5 deputetë. Parasheh vetëm që për të formuar një grup parlamentar duhet të ketë të paktën 5 deputetë të atij grupi. Ndërsa Kushtetuta e RM parasheh që gjithçka që nuk është e ndaluar me Kushtetutë dhe me ligjet e këtij vendi, është e lejuar.

Ligjet shkruhen në bazë të arsyes, dhe një shtet serioz duhet të pretendojë që sjellja e përfaqësuesve të vetë të jetë e përgjegjshme. Ligjet nuk shkruhen për persona që me sjelljen e tyre ngjasojnë në fëmijë tekanjozë që gjejnë një mijë arsye të mos e përmbushin obligimin për t’i kryer detyrat e shtëpisë. Duke u nisur nga ky realitet, nëse shpresojmë që ligjet gjithmonë duhet t’i parashohin të gjitha detajet e mundshme dhe të përmbajnë të gjitha ndalesat e duhura, atëherë duhet ta dimë që në fillim se kjo është luftë e humbur. Në raste të tilla ligjet do të duhej të ishin shkruar në mijëra faqe, dhe sërish të njëjtat do të kishin zbrazëtira ligjore, të cilat fëmijët tekanjozë dhe dembelë do i gjuanin për të shpëtuar nga obligimet e tyre.

I rendë është edukimi i fëmijëve dembelë dhe tekanjozë, shumë i rendë dhe frustrues. Kërkon shumë durim, përkushtim dhe vendosmëri. Edhe më i vështirë është menaxhimi i të rriturve maliciozë që e keqpërdorin ligjin për të arritur qëllimet e tyre kriminale. Sepse vështirë është ta bindësh kriminelin se ka gabuar dhe duhet të shkojë në burg, së bashku me ata që e kanë ndihmuar dhe ende vazhdojnë ta ndihmojnë.

Shkrimi është shkruar enkas për Portalb.mk. Të drejtat e publikimit i kanë vetëm ©Portalb.mk dhe autori, sipas marrëveshjes mes tyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të nderuar komentues! Duke mos dashur të cenojmë opinionet tuaja, lutemi që ato të mos përmbajnë gjuhë të urrejtjes, fyerje dhe ofendime personale dhe të jenë në lidhje me shkrimin, apo temën për të cilën komentohet. Në të kundërtën, nuk do të publikohen. Ju falenderojmë që na ndiqni dhe ju ftojmë të vazhdoni të jeni pjesë e Portalb.mk

*

VERZIONI DESKTOP